Taide ja muotoilu ovat nostaneet Suomea maailmankartalle eri tavoilla jo kauan aikaa

Suomi ei ole ehkä kaikista suurin maa, mikä tulee väkilukuun, mutta meiltä on silti noussut hyvin monia erityisen kuuluisa tekijöitä ja tuotteita. Tämä näkyy erityisesti taide ja muotoilu maailmassa. Ne ovat auttaneet nostamaan Suomea kuuluisuuteen jo uskomattoman kauan aikaa eri tavoilla.

Taide ja muotoilu ovat olleet jo kauan aikaa tärkeitä Suomen vientituotteita maailmalle. Kaiken kaikkiaan teollisuudella, josta taide ja muotoilu Suomessa juontaa, ovat yksiä maamme tukipilareita. Mutta millä kaikilla tavoilla taide ja muotoilu ovat nostanee Suomea maailmankartalle? Tutustutaan tähän mielenkiintoiseen aiheeseen.

Suomalainen suunnittelu ja arkkitehtuuri on kuuluisia kaikkialla

Teollisuudella on aina ollut suuri vaikutus taiteeseen ja muotoiluun Suomessa. Tämä näkyy jopa arkkitehtuurissa, joka on myös kuuluisaa oikeastaan kaikkialla maailmassa. Suomalaiselle muotoilulle ominainen suunnittelu yhdistää minimalismia mielenkiintoisiin yksityiskohtiin, mikä erotteleekin sen selkeästi perinteisesti Skandinavian maiden minimalistisesta suunnittelusta. Nämä molemmat muistuttavat toisiaan, mutta niissä on selkeitä eroja.

Tämä voidaan nähdä jopa suomalaisilla nettikasino ja muilla sivustoilla. Suomalaiset sivustot ovat muotoiltu tarpeeksi yksinkertaisella ja minimalistisella tavalla, mikä takaa sen, että niiden käytettävyys on mahdollisimman optimaalinen. Tämä on kuitenkin yhdistetty raikkaisiin ja kirkkaisiin väreihin ja kuvioihin niin, että lopputulos on erityisen mielenkiintoinen käyttäjille. Ei ole ihme, että jotkut suomalaiset pelit ovat myös erityisesti nousseet kuuluisuuteen, yhdistäen taidokkaasti juuri näitä asioita.

Suomessa on järjestetty joitakin erityisiä taide tapahtumia

Suomessa on monia upeita museoita ja muita tiloja, joissa järjestetään aivan uskomattomia taide tapahtumia. Yksi viimeisimmistä tapahtumista on ehdottomasti Tampereen Sara Hildénin taidemuseossa järjestetty Thomas Houseagon näyttely. Tämä tapahtuma keräsi uskomattoman paljon kävijöitä, mihin vaikutti yksi selkeä asia.

Nimittäin Thomas Houseagon näyttely tehtiin juhlistamaan ystävyyttä, jonka takia taiteilija toi mukanaan kaksi hyvää ystäväänsä, muusikko Nick Caven ja näyttelijä Brad Pittin. Tämä sai erityisen paljon huomiota muissakin maissa maailman ympäri, koska maailmantähtien ystävyys kosketti niin monia ihmisiä. Tämä on vain yksi monista upeista tilaisuuksista, joita on järjestetty Suomessa keräten huomiota myös muualta, mikä kertoo siitä, että myös tulevaisuudessa tullaan näkemään vastaavia tilanteita.

Jotkut Suomen tuotteet ovat nousseet uskomattoman korkealle kuuluisuuteen

Suomessa on panostettu jo kauan aikaa toimivaan ja kauniiseen muotoiluun. Tämän takia Suomen teollinen muotoilu on erityisen kuuluisaa kaikkialla maailmassa. Jotkut tuotteet ovat jopa niin yleisiä, että suuri osa ihmisistä ulkomailla eivät ole tajunneet niiden olevan suomalaisia tuotteita. Vaikka tuotteet olisivat hyvin erilaisia keskenään, ja aivan eri kategorioista, tämä asia yhdistää niitä kaikkia selkeästi.

Loistava esimerkki tästä on Fiskars ja varsinkin brändin oranssit sakset. Nämä sakset ovat aivan perus kalustoa lähes kaikkien kotona kaikkialla maailmassa. Tämä johtuu pitkälti niiden uskomattoman korkeasta laadusta ja unohtumattomasta oranssista muovisesta osasta. Monet ihmiset ostavat automaattisesti Fiskarsin sakset, kun he tarvitsevat uudet sakset. Silloin he voivat olla varmoja siitä, että tuote tulee kestämään.

Toinen hyvin kuuluisa tuote, jossa yhdistyy sekä kaunis että toimiva muotoilu on Eero Aarnion tuolit. Varsinkin hänen suunnittelemansa Pallotuoli on kerännyt hyvin paljon huomiota aivan kaikkialla maailmassa. Kun se suunniteltiin 60-luvulla, tuoli oli aivan maailman mullistava, ja auttoi nostamaan Suomea maailmankartalle kovan tason design maana.

Taidemaailma on hyvin kansainvälinen

Taide ja muotoilu on yhdistänyt aina ihmisiä aivan kaikkialta maailmassa. Tämän takia ne ovatkin hyviä tekijöitä nostamaan Suomea korkeammalle kuuluisuuteen. Kuitenkin samalla tavalla myös ulkomaiden tekijöillä on vaikutus suomalaisiin tapahtumiin. Taide on eräänlaista vuorovaikutusta, joka yhdistää hyvin erilaisia ihmisiä toisiinsa, mikä onkin suuri syy sen vaikutusvaltaan ja kauneuteen.

Jotkut Suomen kuuluisat taiteilijat yllättävät

Teollinen muotoilu ja arkkitehtuuri eivät ole ainoita asioita, jotka ovat huomattu muualla maailmalla. Suomessa on joitakin taiteilijoita, jotka ovat keränneet aivan uskomattoman suosion ja kuuluisuuden ulkomailla. Seuraavien taiteilijoiden töitä ei aluksi pidetty taiteena, mutta tämä suhtautuminen on onneksi muuttunut. Molemmat taiteilijat keräsivät saamaan arvostusta myös Suomessa aivan kuten he ansaitsevat.

Ensimmäinen on tietenkin Muumien kehittäjä Tove Jansson. Muumit ovat erityisen suosittuja hahmoja Aasiassa, mutta ne ovat kuuluisia aivan kaikkialla muuallakin. Niillä on hyvin paljon sekä nuoria että vanhempia faneja, ja ne keräävät vieläkin huomiota vuosi toisen jälkeen. Aluksi Tove Janssonia ei käsitetty taiteilijana, koska monet muumit olivat sarjakuvien muodossa, mutta kuten mainitsimme tämä on onneksi muuttunut.

Toinen esimerkki on tietenkin Tom of Finland. Touko Laaksonen keräsi huomiota erityisesti Yhdysvalloissa taiteellaan, mutta hänen taiteensa oli tietenkin kiellettyä Suomessa varsin kauan aikaa. Nykyään häntä onneksi myös arvostetaan hänen luomansa vaikutuksen takia.

Suomalainen muotoilu tulee aina olemaan tärkeä vientituote

Suomalaisella muotoilulla ja taiteella on hyvin pitkä historia, ja tämä tulee varmasti jatkumaan myös tulevaisuudessa. Sen voima ja vaikutus ei tule varmasti ikinä tippumaan tai menettämään vaikutustaan. Tämä on tietenkin hieno asia suomalaisen taiteen, muotoilun ja taidemuseoiden kannalta.