Suomalaisuus ja etenkin pohjoismaalaisuus on pitkään ollut in taidemaailmassa, minkä varjolla moni suomalainen taiteilija onkin päässyt kansainvälisille kentille. Kyse ei ole kuitenkaan vain Suomen maineesta, vaan nämä taiteilijat ovat erittäin osaavia ja ammattimaisia työssään. He ovat omalta osaltaan vieneet Suomi-kuvaa maailmalle. Tässä artikkelissa esittelemme neljä suomalaista taiteilijaa, jotka ansaitsevat kaiken heille suodun tunnustuksen.

Meeri Koutaniemi

Suomalainen toimittaja, valokuvaaja ja taiteilija Meeri Koutaniemi on osallistunut moneen kiperään projektiin. Hän nousi monen suomalaisen tietoisuuteen valokuvaamalla tyttöjen ympärileikkausta Keniassa. Hän on kuitenkin osallistunut muihinkin kiinnostaviin projekteihin. Esimerkiksi hänen yksi ensimmäisistä valokuvasarjoistaan Oceans, joka kertoo transsukupuolisista Meksikon seksityöntekijöistä, koskettaa niin kuvillaan kuin teksteilläänkin. Koutaniemi osaa raportoida tilanteesta aidosti, mutta samalla valokuvat ovat taidetta. Valokuvajournalismiin ei voisi koskaan olla tyytyväisempi selailemalla Koutaniemen kuvia.

Egs

Yksi katutaiteen kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista nimistä, Egs on myös näyttänyt viime aikoina käsitetaiteellisia luomuksiaan. Egs on tunnettu etenkin katutaiteestaan ja hän onkin työskennellyt 50 eri maassa. Egsin teoksia voi esimerkiksi bongata niin Nuukin kaduilta Grönlannissa kuin Suomen Katajanokalta. Katutaiteen arvostuksen nousun myötä Egs on noussut yhdeksi tunnustetuimmaksi suomalaiseksi taiteilijaksi, joka esittää teoksiaan niin gallerioissa kuin kadullakin.

Jani Leinonen

Jani Leinonen nousi kansainväliseen kuuluisuuteen kidnapatessaan vuonna 2011 McDonald’sin maskotin Ronald McDonaldin ja vaatien McDonald’silta vastauksia kysymyksiin heidän ruoantuotannostaan. Leinonen julkaisi kidnappauksesta videon terroristityyliin, jossa lopulta leikattiin Ronaldin pää, kun vastauksia McDonald’sin suunnalta ei kuulunut. Leinosen tempaus näytettiin monessa kansainvälisessä uutisessa, ja hän sai lopulta syytteen omaisuuden tuhoamisesta. Kuitenkin, Leinonen on myöhemmin tunnettu yhteistyöstään muun muassa kuuluisan graffititaiteilija Banksyn kanssa, ja hänen oma näyttelynsä avautui vuonna 2015 Nykytaiteenmuseo Kiasmaan.

Katja Tukiainen

Katja Tukiainen ilahduttaa aina sadunomaisilla, pinkkiä ja glitteriä pursuavilla maalauksillaan. Hänen teoksissaan seikkailee yleensä nuoret tytöt karkki- tai purukumimaailmassa niin Bambien kuin muidenkin söpöjen satueläimien kanssa. Tukiaisen teokset edustavat jotakin tiettyä tyttöjen vapautumista, jossa saa olla niin tyttö kuin ikinä vain haluaa ilman että kukaan tulee siitä erikseen sanomaan. Katja Tukiainen on myös sarjakuvataiteilija, ja hänet on palkittu monin eri palkinnoin niin sarjakuvan kuin maalaustaiteensakin osalta.