Katutaide on viime vuosina kokenut äkkitulemisen kaikkialla Suomessa. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa ja varsinkin Helsingin kaduilla oli nollatoleranssi minkäänlaiselle katutaiteelle. Nykyään erilaiset julkiset tahot tilaavat kilpaa graffiteja niin juna-asemille, kaupungin omistamiin taloihin kuin muuallekin. Katutaide on ollut perinteisesti kapinallista ja eri alakulttuureihin yhdistettävää, mutta nykyään katutaide vaikuttaa olevat hyväksyttyä, jollei jopa haluttua julkisten tahojen toimesta. Onko tämä katutaiteen uusi tuleminen, vai menettääkö katutaide merkityksensä sen arkipäiväistymisen vuoksi?

Mistä löytyy Helsingin parhaat teokset?

Katutaiteen yleistymisen johdosta monilla julkisilla paikoilla näkyy erittäin loistavaa katutaidetta. Kaduille voi lähteä kiertelemään taiteenmetsästys mielessään ja löytää jotain aivan upeaa.

  • EGS ja Os Gemeos: Baanan alikulkutunneli

Baanan alikulkutunneli on nyt täytetty ympäriinsä Suomen kahden kuuluisimman katutaiteilijan teoksilla. Nämä perinteisiin graffititaiteen teoksiin lukeutuvat maalaukset ilahduttavat lähes koko Baanan matkalta niin pyöräilijöitä kuin kävelijöitä.

  • Laura Lehtinen: Vaasapuistikko

Kallion Vaasapuistikkoon, tuttavallisemmin Piritorille on ilmestynyt maahan värikkäitä teoksia ilahduttamaan harmaata betonia. Mukana on niin ilmapalloja kuin serpentiiniä tuomassa vapunomaisen tunnelman.

  • Milu Correch: Kannelmäen palvelutalo

Suuret monumentaaliset, realistisesti maalatut vanhukset istuvat pöydän ääressä Kannelmäen palvelutalossa. Tämä teos varmasti miellyttää perinteisempääkin silmää ja on silti samaan aikaan uusi ja moderni. Värit koko teoksessa ovat punaiset tai rusehtavat, näin saaden yksivärisen teoksen huokumaan seesteisyydellään.

  • Edvard von Longus: Itä Pasila, Resiinankuja 7

Pienenpieni siili ilahduttaa Itä-Pasilassa tietokoneen ääressä. Edvard von Longuksen teos on selkeästi Banksymainen sen selkeän sarjakuvamaisen piirustustyylin ja humoristisen viestin takia. Itä-Pasila on viime vuosina muodostunut yhdeksi graffitin kehdoksi, ja sieltä voi löytää monia teoksia ihailtavaksi.

  • Delicious Brains, Ossian Theselius ja Ines: Itä-Pasilan Kellosilta

Tämä monumentaalinen ja värikäs teos sopisi jo näin suoraan museoon. Lohkeilevat, värikkäät tiilet paljastavat sisältään tanssivan – jonkin, joka uhkuu jotain abstraktin taiteen teosta. Tätä Kellosillan teosta on ilo katsoa pidempäänkin.

  • Jana & JS: Itä-Pasilan Opastinsilta:

Tämä sarjakuvamainen ja lämmin teos miellyttää katsojaa. Teoksessa on kaksi ihmistä halaamassa tuoden näin lämpöä kylmään katuun ja sen tunnelmaan. Ehkäpä se rohkaisee myös kadulla kulkijoita antamaan enemmän hellyyttä rakkailleen.