Katutaide ei ole pelkkää vandalisointia

Katutaide on ollut olemassa aikojen alusta lähtien ja se on kehittynyt lajimme mukana aina esihistoriallisista luolamaalauksista nykypäivän graffiteihin ja seinämaalauksiin. Ihmiset ovat aina löytäneet keinoja ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaaan ilman sanoja. Mutta entä jos haluat itsekin osallistua tähän hauskanpitoon?

Graffitin ja muraalin ero

Lähdetään liikkeelle siitä, että selvitetään katutaiteen tyylisuunnat. On aina hyvä lähteä liikkeelle perusteista, olipa kyseessä sitten taide tai sijoittaminen. Mikäli sijoittaminen tai kryptovaluutat kiinnostavat, kannattaa tutustua virtuaalivaluuttaan ja Ethereumin kurssiin ethereumkurssi.fi -sivustolla. Graffiti on kaikenlaista kirjoittamista tai piirtämistä julkisille seinille tai pinnoille ja sitä tehdään usein laittomasti. Seinämaalaukset ovat suoraan seinälle maalattuja kuvataideteoksia, yleensä paikallisen kunnan luvalla. Nykyisin tosin on tullut paljon laillisia graffitikontteja ja -seiniä, joihin ihmiset voivat käydä maalaamassa vapaasti. Jos siis haluat toimia lain sallimissa rajoissa ja pysyä poissa vaikeuksista, on parasta keskittyä kuitenkin seinämaalauksiin. 

Luovuuden saa päästää valloilleen myös katutaiteessa

Seuraava askel on päättää, mitä halutaan maalata. Voit inspiroitua jostakin sinua puhuttelevasta viestistä tai kuvioinnista tai luoda jotain täysin uutta ja omaperäistä. Se on sinusta kiinni! Kun sinulla on visiosi, tee tutkimusta ja etsi inspiraatiota. Muista, että taide voi olla myös kantaa ottavaa. Yksi tunnetuimpia vaikuttavia katutaiteilijoita on englantilainen Banksy, joka on maalannut niin eläintarhaan kuin Betlehemissä olevaan muuriin. Muista myös signeerata teoksesi lopuksi!

Lisäksi ennen aloittamista sinun on hankittava työskentelyyn tarvittavat työkalut. Useimpiin katutaideteoksiin riittävät spraymaalit ja sabluunat, mutta seinämaalauksiin on parasta käyttää ammattimaaleja ja siveltimiä. Älä unohda myöskään suojavarusteita, kuten käsineitä ja suojalaseja!

Katutaiteen on tarkoitus näkyä

Katutaide eroaa klassisesta tyylistä monella tapaa. Yksi selkein ero kuitenkin lienee se, että katutaide on kaikkien nähtävillä, kun taas museoissa vierailijoilta peritään usein sisäänpääsymaksuja. Katutaiteeseen kuuluu oleellisesti myös sen katoavaisuus ja tyypillisesti maalausten päälle luodaan uutta tasaiseen tahtiin. Tasaiset maalauspinnatkin valitaan usein siten, että ne näkyvät ohikulkijoille. Seinät, alikulkutunnelit ja meluvallit ovat tavanomaisia kohteita graffititaiteilijoille.

Katutaide voi olla muutakin kuin maalauksia

Viime aikoina katukuvaan on Suomessa ilmestynyt niin kutsuttuja neulegraffiteja. Näitä voivat olla muun muassa virkatut tai kudotut teokset esimerkiksi puiston penkkeihin tai puiden ympärille.